Pomozite nam

Jedan u 5000 dečaka rađa se sa Hemofilijom. Njihova krv ne zgrušava se normalno i izloženi su riziku od unutrašnjeg krvarenja koje može biti fatalno.

Sa adekvatnim tretmanom osobe sa Hemofilijom mogu živeti savršeno zdrav život. Bez nje, mnogi će umreti mladi ili, ako prežive, imaće teška oštećenja zglobova koja ih ostavljaju sa trajnim invaliditetima.

Pomažući Udruženje Hemofiličara Srbije pomažete da više dece i odraslih ljudi sa poremećajem koagulacije dobije terapiju koja im je neophodna. Pridružite se zajednici onih koji pomažu. Tri su načina da pomognete:

  • postanite donor

Dinarski račun Udruženja: 205-67443-04

Devizni račun za donacije iz inostranstva: 5443-17328271

  • postanite član
  • postanite volonter

Telefon udruženja (10–14h ) 064/3284357

Svetski dan hemofilije

17. April – SVETSKI DAN HEMOFILIJE

Tema ovogodišnjeg dana Hemofilije jeste:

TERAPIJA ZA SVE!

Udruženje Hemofiličara Srbije (UHS), i ove godine, aktivno dočekuje dan Hemofilije 17. April, učestvujući u programu organizvanom od strane Svetske Federacije za Hemofiliju (WFH).

Kućna terapija

U toku je akcija za propisivanje kućne terapije, naravno kao i uvek, uz veliku podršku i razumevanje Komisije za Hemofiliju pri Ministarstvu Zdravlja  Republike Srbije i Centra za Hemofiliju pri Zavodu za transfuziju krvi.

Pošaljite nam Vaše mišljenje i predloge na sledeću adresu: akcija@hemofilija.org.yu   

Problem zgrušavanja u hemofiliji PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 26 March 2009 15:29

Krv se prenosi kroz telo kroz mrežu krvnih sudova. Kada je tkivo povređeno, oštećenje krvnog suda može rezultovati oticanjem krvi kroz zidove krvnih sudova.

Krvni sudovi mogu biti povređeni blizu površine pri posekotini ili u unutrašnjosti tela uzrokujući modrice ili unutrašnja krvarenja

Krvne pločice (Trombociti) su male ćelije koje cirkulišu krvlju. Svaka pločičica je manja od 1/10000 centimetra u prečniku. U litri normalne krvi postoji 150 do 400 milijardi pločica. One imaju značajnu ulogu u zaustavljanju krvarenja, time što se gomilaju jedna na drugu formirajući čep i stoga otpočinjući proces zaceljivanja oštećenog krvnog suda. Zgrušavajući faktori VIII i IX su nakon toga neophodni da zalepe (fiksiraju) čep na mesto i stoga formiraju oblogu na mestu oštećenja.

Pri oštećenju krvnog suda, postoje četiri faze u formiranju normalne obloge. Videti prikaz 1.

Prikaz 1.

Faza 1:  Krvni sud je oštećen i krvarenje počinje.

Faza 2: Kontrakcija krvnog suda kako bi se usporio dotok krvi u povređeno područje krvnog suda.

Faza 3: Pločice se lepe i proširuju na okolinu povređenog mesta po zidovima oštećenog krvnog suda. Ovo se naziva adhezijom krvnih pločica. Ove raširene pločice odaju supstance koje aktiviraju druge obližnje pločice koje se gomilaju i formiraju čep od pločica. Ovo se naziva agregacijom pločica.

Faza 4: Površina ovih nagomilanih pločica predstavlja prostor na kome se događa zgrušavanje.Zgrušavajući proteini kao što su Faktor VIII ili IX koji cirkulišu u krvi, aktivirani su na površini pločica kako bi formirali mrežasti fibrin ugrušak.

Ovi proteini (Faktori I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, i Von Willerbrandov faktor) rade kao domine, u lančanoj reakciji. Ovo predstavlja koagulacionu (zgrušavajuću) kaskadu. Videti prikaz 2.

Prikaz 2.

Šta je problem zgrušavanja u Hemofiliji?

Kada je jedan od proteina, na primer Faktor VIII, odsutan, pad domina se zaustavlja i lančana reakcija je prekinuta. Zgrušavanje se ne događa ili se događa mnogo sporije nego normalno. Pločice na mestu povrede se ne umrežavaju kako bi formirale stalan ugrušak (videti Prikaz 1, fazu 4). Ugrušak je mek i lako se uklanja. Bez terapije krvarenje se nastavlja dok se pritisak izvan povređenog krvnog suda ne izjednači sa pritiskom u krvnom sudu. Ovo može trajati danima i ponekad nedeljama.

Last Updated on Thursday, 26 March 2009 15:35
 
Banner
RocketTheme Joomla Templates