Pomozite nam

Jedan u 5000 dečaka rađa se sa Hemofilijom. Njihova krv ne zgrušava se normalno i izloženi su riziku od unutrašnjeg krvarenja koje može biti fatalno.

Sa adekvatnim tretmanom osobe sa Hemofilijom mogu živeti savršeno zdrav život. Bez nje, mnogi će umreti mladi ili, ako prežive, imaće teška oštećenja zglobova koja ih ostavljaju sa trajnim invaliditetima.

Pomažući Udruženje Hemofiličara Srbije pomažete da više dece i odraslih ljudi sa poremećajem koagulacije dobije terapiju koja im je neophodna. Pridružite se zajednici onih koji pomažu. Tri su načina da pomognete:

  • postanite donor

Dinarski račun Udruženja: 205-67443-04

Devizni račun za donacije iz inostranstva: 5443-17328271

  • postanite član
  • postanite volonter

Telefon udruženja (10–14h ) 064/3284357

Svetski dan hemofilije

17. April – SVETSKI DAN HEMOFILIJE

Tema ovogodišnjeg dana Hemofilije jeste:

TERAPIJA ZA SVE!

Udruženje Hemofiličara Srbije (UHS), i ove godine, aktivno dočekuje dan Hemofilije 17. April, učestvujući u programu organizvanom od strane Svetske Federacije za Hemofiliju (WFH).

Kućna terapija

U toku je akcija za propisivanje kućne terapije, naravno kao i uvek, uz veliku podršku i razumevanje Komisije za Hemofiliju pri Ministarstvu Zdravlja  Republike Srbije i Centra za Hemofiliju pri Zavodu za transfuziju krvi.

Pošaljite nam Vaše mišljenje i predloge na sledeću adresu: akcija@hemofilija.org.yu   

Fizikalna terapija
Fizikalna terapija PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 26 March 2009 18:46

Fizikalna terapija treba da je sastavni deo osnove sveobuhvatne nege osobe sa Hemofilijom.

Sprovođenje fizikalne terapije neuromuskuloskeletne disfunkcije podrazumeva procenu i tretman zglobova, mišićnog sistema kao i nervnog sistema pacijenta. Svaki od ovih sistema može biti pogođen u slučaju Hemofilije te je potrebna njegova procena i adekvatna terapija.

Uloga fizioterapeuta treba da je u kontinuiranoj kliničkoj oceni i tretmanu mišićno skeletnog sistema (kod Hemofilije najčešća su krvarenja u zglobove; koleno, skočni zglob, lakat). Obrazovanje pacijenta važno je zarad prevencije krvarenja i adekvatne medicinske nege epizoda krvarenja kao i davanja uputstava o prikladnim sportovima i rekreativnim aktivnostima. Pri svemu ovome neophodna je bliska saradnja Hematologa i fizioterapeuta specijalizovanih za poremećaje krvarenja.

Vežbe se preporučuju. Kod većih poremećaja treba vežbati uz nadzor fizioterapeuta i uz profilaktičko nadomeštanje Faktora.

Plivanje je idealan vid rekreacije za osobu sa Hemofilijom, u nastavku data su neka viđenja ovog oblika nege hemofiličara.

Last Updated on Thursday, 26 March 2009 18:55
 


Banner
RocketTheme Joomla Templates